BHV met mooi weer

Nog even en dan mag het weer! Buiten evenementen (festivals etc). Heerlijk in het zonnetje met een hapje en een drankje, wat kan er fout gaan??? Wat heeft de bhv hiermee te maken?

Oververhitting

Door de werking van de zon (hitte) krijg je dat wij vocht kwijtraken (zweten) en dan kan je gehele balans in de war raken.

Daar kun je als bedrijfshulpverlener (BHV) zeker mee te maken krijgen en dat kan zelfs een levensbedreigende situatie opleveren waar ECHT actie op genomen moet worden.

HERKENNEN

Het slachtoffer kan enorm nat zijn van het zweten, maar als het slachtoffer daar al voorbij is dan is deze helemaal droog. Maar vaak is de kleding nog wel nat, alsof men onder de douche heeft gestaan. Rode huid (vaak het gezicht) kan ook, maar ernstiger wordt het als het een wit gelaat is. Vaak klagen de slachtoffers ook over kramp in de kuitspieren. Dan is men al aardig ver in de oververhitting. Om te starten kunnen we iets te drinken aanbieden, het liefste met mineralen zoals Gatorade, AA drinks. Het eten van iets zoutigs (chips) kan ook al effect tonen. Met drinken en eten wel altijd bezorgd zijn om verslikken en verstikken! Maar en gouden regel blijft: “als ze het kunnen aanpakken dan kunnen ze ook drinken.”

Een factor die de oververhitting erger kan maken is alcohol, dit drijft ook vocht af. Wees daar dus op bedacht, vaak doordat het evenement buiten is heeft men niet in de gaten hoe heet het is (ik sta toch in de wind etc.) Vaak wordt er wel aardig alcohol gebruikt maar vergeet men te eten (wordt vaak als te duur gezien) en daardoor gaat een en ander de foute kant op. Als men klaagt over kramp in kuiten dan laten zitten en de kuiten masseren en ga actief koelen. Door iemand in de schaduw te laten zitten, het liefst in de wind. Anders actief koelen met water over het hoofd en in de nek, kan ook met een natte lap of handdoek, Help dat niet dan is 112 bellen al echt gewenst en ga dan verder met actief koelen dmv ijs en eventueel een ventilator. Hou het slachtoffer goed in de gaten want men kan heel makkelijk het bewustzijn verliezen.