Nazomer perikelen

Wespensteken

Het lijkt erop dat we nog kunnen en mogen genieten van enige mooi weer dagen (iets van een na -zomer) en dus nog op balkon en terras kunnen zitten.

In deze tijd van het jaar worden de Vitesse vliegen (wespen) alleen steeds agressiever omdat het aan voedsel ontbreekt.

Volgens experts is het ook een oorzaak van deze late piek omdat we een erg nat voorjaar hebben gehad en dat daardoor de wespen overlast ook later in het jaar is in plaats van augustus/september.

Het risico dat er iemand geprikt/gestoken wordt is dus ook groter. Heb je de pech dat deze dondersteen je te pakken neemt lees dan verder. (Wat te doen!)

  • Soms is een wespensteek gevaarlijk, kom direct in actie bij de volgende gevallen;

Bij een steek in de mond of keel; bel 112 en laat het slachtoffer zuigen op een ijsklontje, om zwelling tegen te gaan. In de nek doe dan een theedoek met stukgeslagen ijsklontjes (crushen) rond om de hals, ook weer tegen zwelling.

Bij een allergische reactie, (denk dan aan benauwdheid shockverschijnselen en eventueel zwelling. Bel direct 112

Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) en heeft het slachtoffer gezwollen lippen en/of benauwdheid help dan met het toedienen van deze pen. Als je de BHV lessen gehad hebt bij Spot Trainingen dan heb je gezien hoe deze pen toegediend moet worden namelijk dwars door de kleding heen.(als deze niet te dik is. Geef wel aan het ambulancepersoneel door dat de EpiPen is toegediend.

  • In de overige gevallen;

Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.

Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld met menthol, aloƫ Vera of calendula maar wel volgens de bijsluiter.

Verwijder bij een steek in de vinger de ringen aan die vinger

Als de plek waar gestoken erg dik wordt bel dan de huisarts.

Maar ondanks alle kansen op vervelende ervaringen probeer tussendoor te genieten. ?